Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Видео

Преди време смених системата на Sony и преминах на Оlympus, защото се готвех за голям преход с мотоциклет из цяла Европа. Това разбира се включва не само камерите, но и обективите.

Изборът на обектив не опира само до числата и милиметрите, а по-скоро зависи от ефекта върху зрителя. Всеки обектив дава различна композиция и мекота на изображението, различна дълбочина на полето. Тези фактори могат нарочно да се използват като стилистични средства за влияние върху емоциите на зрителя.

Нека разгледаме фокусната дължина, която аз предпочитам за снимане на видео и кои обективи са подходящи и искам да са винаги с мен.

25-40 mm Портрет:

Повечето от обективите, които ползвам, имат светлoсила F2.8, така че е много лесно да направиш хубаво боке (размазан фон). Що се отнася до диапазона на фокусното разстояние за портрет, нещото, което най-много ценя, е когато въпреки малкото разстояние между камерата и модела, както и между и модела и фона, е възможността да направиш меко боке и въпреки това да имаш много детайл в картината. За да покрия този диапазон, използвам M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, тъй като този обектив ми позволява гъвкаво да превключвам между пейзажни и портретни снимки. Този обектив е моят фаворит и него ползвам най-много.

7-25 mm Широк ъгъл:

Благодарение на голямата дълбочина на полето, това фокусно разстояние осигурява на зрителя преглед на цялата сцена. Почти всяка част в изображението е остра и с обширен детайл. Мога да покрия диапазона от 12-25mm добре и с M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, което, както вече споменах, го прави един от любимите ми. Но ако задачата е малко по-екстремна, обичам да използвам M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. С този обектив мога да хвана повече от околността и доста се забавлявам, играейки си със симетрията на архитектурните елементи.

Снимки от близо:

Когато става дума за видео, близките снимки винаги са приятен контраст на по-информативните широкоъгълни снимки и дават шанс на зрителя да усети фините детайли. В последователност на зрителя се дава малко съдържание на изображението поради малката дълбочина на фокус, но с голяма интензивност. За близки кадри често използвам M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, при което правя няколко крачки от обекта, за да начертая отново визуално затваряне с максималната фокусна дължина 150mm. Това прави фона изключително размазан и вниманието на зрителя е изцяло върху показания детайл.

150 & 300 mm Teлефото:
Рядко използвам телеобективи в ежедневната си работа, тъй като обикновено се доближавам достатъчно до обектите си. Ако стане необходимо, съм добре оборудван с M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO и благодарение на големия обхват на вариото мога гъвкаво да реша колко близо или далеч от предмета искам да бъда. А когато правите снимки сред природата, телеобектив какъвто е M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO е решаващ за заснемането на животни, без да ги плашите.

Целенасоченото използване на различни настройки (кадър отблизо или от разстояние) в съчетание с превключване между различно съдържание, прави видеото изключително вълнуващо. Смяната на близко и далечно, остро и замъглено, дава възможност на очите на зрителя за момент да се отпуснат между кадрите. Това е важно, за да задържите вниманието му.

Нека да споделя и моя опит с обективите.
По време на това пътуване, както и после в ежедневната ми работа, преминаването ми към варио обективите на Olympus се оказа чудесно решение с много предимства. Само с 3-4 от тях в чантата мога да покрия целия диапазон на фокусното разстояние, за което преди това носех около 7-8 обектива с огромно тегло. Благодарение на зумовете няма нужда постоянно да сменям обективи или да променям позицията си, за да уловя правилния детайл в картината. Това спестява време и ми дава невероятна гъвкавост - бързо да улавям момента, без да пропусна нещо.

Друго предимство на обективите Olympus е фокусният ринг (не бих могъл да живея вече без това).
Той ми позволява бързо и интуитивно да превключвам между ръчен и автоматичен фокус директно от обектива, докато снимам. По този начин мога да реша спонтанно как трябва да се очертае фокусът, без да се налага да докосвам бутон върху камерата, което потенциално би довело до размазване на изображението.

Благодарение на здравината на обективите имам и по-голяма гъвкавост при планиране на снимки на открито. Дори в много мъгливи или дъждовни дни не е нужно да се притеснявам за високата влажност и съм уверен, че техниката е винаги готова за употреба. Така че ми остава само да се концентрирам напълно върху правилното заснемане на вълнуващите сцени.

Абсолютно сигурно е, че ще разширя оборудването си за видео с още няколко обектива в бъдеще. Страхотното е, че стабилизацията на изображението е разположено в тялото и без значение кой обектив ползвам, мога лесно да снимам, докато държа камерата в ръка и дори мога да правя панорами и кадри със следящ фокус без gimbal. Вече разгледах няколко обектива и с нетърпение очаквам да ги изпробвам.

Автор, фотограф и видеограф: Carolin Nina Jasiak

Всички изображения са заснети със следното оборудване