Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Видео

Там, където океанът среща небето, където огромни морски чудовища контролират водата, където пиратите са укривали плячката си – там може би ще открием русалки, разказващи стари истории, а също така ще усетим, че сетивата се заблуждават от твърде многото напитки ...

Мексико ни очаква с мистеризоната си култура, скрита под руините, изгубени в дълбоката тропическа гора. Ние сме US екип подводни фотографи и видеографи, заедно с професионални водолази и топ модел. Навлязохме дълбоко в джунглата на полуостров Юкатан, където тропическата дъждовна гора сякаш е постлала зелен килим с чиста и богата флора. Именно на това вълшебно място открихме входа на този мистичен и тъмен подводен свят: скрития свят на сенотите, място за нашата изключителна и необикновена подводна фотосесия.

Съпругата ми Мелани и аз се гмурваме в подземния свят на маите, за да заснемем по най-зрелищния начин мексиканската русалка Хана Фрейзър, известна още като Хана Русалката. Днес тя ще дефилира из мексиканските пещери вместо по парижките подиуми. Проектът ни беше планиран отдавна и очакваме да се осъществи с максимална точност. Подробен и задълбочен инструктаж бележи началото на нашето спиращо дъха приключение. Маркус Флейшман, притежател на Pro Dive International и нашият инструктор в гмуркането Мат обясняват на всички правилата за гмуркане в сеноте. Ясни инструкции, ясни правила. Без ако, без ама. Това е изключително важно при сесия на такова място и то за първи път.

Водата на входа е кристално чиста и проблясва в неописуеми нюанси на синьо, зелено и тюркоазено. Температурата е около 25°C, което е добре дошло за нас след горещата мексиканска джунгла. Минаваме покрай няколко костенурки и се гмуркаме в грота, който се пълни с въздух в горната част. Следователно той е лесно достъпен и за нашия модел Хана. На входа на грота ни очакват впечатляващи светлинни ефекти. Слънчевите лъчи проникват в кристално чистата вода и си проправят път към земята, където танцуват по зрелищен начин. И ето я и нея - русалката се приближава бавно към нас. Мистична, ако не и магическа среща с красиво създание. Видимостта е над 100 метра. Големите и осветени добре зони обаче са разположени изцяло под вода и до тях се стига само с подробни инструкции и специални мерки за сигурност. Държейки се за неподвижните водещи въжета, които ще намерите навсякъде из пещерната система, ние се движим все по-нататък и по-нататък към тъмнината със смесено чувство на притеснение и очарование. Изведнъж от мрака се появяват огромни зали като в палат. Те са пълни със сталагмити и сталактити, блестящи в златисти цветове от светлината на нашите лампи. Нашата русалка си проправя път през тесни пролуки и гигантски варовикови образувания. След 15 минути гмуркане най-накрая стигаме до самия център на сеноте. Ние сме над повърхността. На това място пещерата не е изцяло под вода, поради което тя перфектно служи като спиращо дъха място за модна фото сесия от специален вид.

Локациите като тази са различни. Всяко сеноте има собствена красота и излъчване. Някои са тъмни и мистериозни, други са величествени и разкошни. Без съмнение, системата сеноте в Мексико предизвиква очарование у нас и у модела. Усеща се специална връзка между женската и морската красота. Поразени сме от играта на слънчевите лъчи, създаващи една естетически красива презентация на човешкото тяло под вода. Вълнуваме се, когато се гмуркаме в скрития свят на маите, свят на сирени и русалки. И ето че откриваме това, за което сме дошли: нашата зашеметяваща и приказна русалка. Единственото, което липсва в картината, е любовта на човешки съпруг, който да освободи това обречено същество от съдбата му на русалка...

Автор и фотограф: Melanie и David Benz in Cooperation with Videographer Niklas Nischke

Всички изображения са заснети със следното оборудване