Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Видео

Заснемането на филми от години е моя страст и затова беше ясно, че трябва да се превърне и в моя професия. Зарязах работата си в офиса, завърших училище за филмови оператори и от моето хоби започнах да градя кариера.
През 2015 г., когато използвах за първи път OM-D E-M5 Mark II, за да завърша един проект,преминах към оборудването на Olympus буквално за ден. Тазикомбинация от професионално качество на образа, лесна употреба и отличен стабилизатор на изображенията направи решението ми лесно и аз никога не съжалих за това решение.

В началото на 2017 г. OM-D E-M1 Mark II дойде с мен на пътешествиедо Бали. От самото начало беше ясно, че всякакво допълнително оборудване, включително стативът и стабилизаторът, ще остане у дома и че оборудването за фотоапарат, което взимам със себе си, не трябва да тежи повече от 1 kg.
Истинска привилегия е да имаш подръка професионален инструмент, който ти позволява да правиш филми и снимки в точния момент. Този фотоапарат пасва в ръката така, сякаш е бил излят по нея – в комбинация с батерийния държач усещането е просто супер.

Тъй като в Бали дъждовният сезон е през януари, проливни дъждове се очакваха ежедневно,да не говорим за високата влажност на въздуха. Така че фотоапаратът си взимаше душ ежедневно. Независимо от това, винаги можех да разчитам на него. Дори при интензивна употреба, 2 – 3 батерии бяха напълно достатъчни. Другото предимство е, че ме възприемат погрешно. Разхождам се наоколо с вид на турист, а ползата от това е, че мога винаги и навсякъде свободно да използвам фотоапарата. Бях много впечатлен от качеството на 4K записите. Видеоклипове без дефокус, кристални до най-дребния детайл. Освен това отделни кадри могат да се експортират добре като снимки и винаги с разделителна способност 9 MP! Въпреки че фотоапаратът има отличен вграден автоматичен фокус, винаги настройвам рязкостта ръчно. С функцията за приближение zoom-in и изключително надеждния пийкинг,рязкостта винаги е под контрол. По този начин ръчното заснемане на изображения, например с 40 – 150 mm обектив, и пълното приближение не са проблем.
Ще се наложи да се справите с указанията в менюто, но възможността за програмиране на бутони и ключове според вашите нужди и навици изключително много улеснява работата. Просто вече не мога да работя без подвижния, въртящ се дисплей. Често пъти държа фотоапарата над главата си и бавно го движа надолу, като през цялото време очите ми следят дисплея. По този начин фотоапаратът описва наистина елегантни движения, а вграденият 5-осев стабилизатор на изображенията гарантира плавността на движението. Въпреки че фотоапаратът има портове за микрофон и слушалки, не всеки път се налага да свързвам външен микрофон. Вграденият микрофон не дава шум, а качеството в много ситуации е напълно достатъчно. Мисля, че ще бъдете отлично оборудвани за едно такова пътешествие с този фотоапарат и един 25 mm 1.2 обектив, в комбинация с един 12 – 100 mm 4 обектив. Естествено за другата си работа не минавам без помощни средства, но просто съм изумен от новите функции и характеристики, които този фотоапарат предлага, особено по време на път. Просто вече не мога да си представя да работя с фотоапарат, който не включва всички тези предимства.

Автор, фотограф и видеооператор: Dominique Züger

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване