Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Видео

Спри, извади фотоапарата, улови момента и после отново на път! Това е моят/нашият нов дневен режим.

Част 1: Планиране на маршрут и опаковане на багажа

Като видеооператор на свободна практика и графичен дизайнер, през май 2019 г. реших да се отправя на едногодишна обиколка, заедно с моя партньор Ларс, за да опознаем многото държави в Европа. Искахме да се потопим в разнообразието от среди и различни култури, които съществуват на близко географско разстояние една от друга, както и да тестваме дали в този дигитален век наистина е възможно да се работи от всяка точка на планетата. Друга наша цел беше да се заредим творчески и да се върнем вкъщи с нова енергия и вдъхновение. В търсене на нови перспективи, сцени, цветове, вкусове и приключения, искахме да обогатим погледа си към света и живота.
Изборът ни за транспорт: мотоциклети. Те щяха да ни позволят да излезем извън отъпканите пътища и да изследваме една различна страна на Европа.
Планът ни бе да нямаме план!

След педантично планиране на миналите ни пътувания, започнахме да осъзнаваме, че нещата много рядко се развиват според очакванията. Този път решихме да бъдем спонтанни! Искахме да си дадем свободата да решаваме каква ще е следващата ни стъпка в зависимост от настроението и според възможностите.

Пътуването ендуро предлага много предимства и дава много свобода, но по този начин можете да вземете със себе си много малко багаж. Така че трябваше да изберем оборудването си много внимателно и да вземем само онова, в което сме на 100% сигурни. Предвид дългогодишния ни опит с продуктите на Olympus, бяхме наясно с предимствата им и бяхме убедени, че ще бъдат идеални спътници в това пътуване.

Като видеооператор в Германия, аз често ползвам оборудване на Sony, заради техния пълноформатен сензор. Но за това пътуване ми трябваше нещо повече от голям сензор. Не знаех точно какво ме очаква, но едно нещо беше сигурно – и дъждът, и пясъкът, и жегата, и прахът, и неравностите, и друсането – всичко това щеше да е част от картинката. Значи със сигурност се нуждаех от оборудване, на което мога да разчитам и което да е устойчиво при екстремни условия, точно както OM-D на Olympus. Така че оставих оборудването на Sony у дома и приготвих за това пътуване само техника Olympus. Освен здравината и надеждността на продукта, основни за този тип пътуване, ключов фактор беше и размерът.

В продължение на година щяхме да бъдем само ние, мотоциклетите и пътят. Тъй като трябваше да вземем със себе си крайно необходими неща като палатка, постелки, спални чували, летни дрехи, зимни дрехи, аптечка, лаптопи, храна и пр., размерът играеше много важна роля. В това отношение обективите на Olympus M.Zuiko имат едно огромно предимство: те са малки, здрави и имат фантастична светлосила. 3 добри причини да ги вземем с нас на това приключение! Бях доволен, че мога да оставя стабилизатора вкъщи, защото отличната стабилизация на изображенията на системата OM-D върши абсолютно същата работа.

Искахме да документираме пътуването на филм, затова беше важно видеозаписът да бъде с идеален звук, който да допълва историите зад кадър. Взехме Olympus LS-P4, който е толкова универсален: външен микрофон и записващо устройство в едно и така успяхме да спестим още място. Тъй като настройката и свързването на LS-P4 с камерата бяха много бързи, ние можехме да добавяме професионален звук директно към видеоклиповете. Ако искахме да си водим бележки, можехме да записваме директно на устройството, без да използваме допълнителен микрофон, а за интервюта удобният аудио рекордер можеше лесно да се пъхне в джоба. И така отново спестихме много място и товар!

След като разпределихме цялата техника от списъка, най-сетне се отправихме на пътешествие, като за начало се насочихме към Южна Европа. След почти 3 месеца, прекарани в път, вече знам, че решението да тръгнем на това пътуване, беше абсолютно правилно. Това, че виждаш и изживяваш по нещо ново всеки ден, не ти оставя време да изпиташ липсата на дома или на предишното ежедневие. С нетърпение очакваме какви приключения ще ни предложи бъдещето!

Автор, фотограф и видеооператор: Carolin Nina Jasiak

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване