Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Видео

Дайте да си го кажем направо: няма такова нещо като идеален фотоапарат, поне не и за мен. Вероятно не сте очаквали да прочетете точно това в една статия за фотоапарат Olympus, но нека опитам да обясня. Като режисьор и оператор, твърдо вярвам, че най-важна е историята. Независимо колко красиво и технически съвършено е дадено изображение, то никога няма да има същия ефект, какъвто снимката, която ви отвежда на пътешествие в дълбините на една история.Смятам, че всяка история заслужава да бъде разказана в средата и с инструментите, които ще я разкажат най-добре. В това отношение един фотоапарат може да помогне, но може и да попречи.Нека дам пример за това. Като оператор, работя в различни стилове и обхващам различни области. Някои са грандиозни и епични, други – деликатни и красиви, трети – сурови и откровени. Всяка история се разкрива най-добре с различен фотоапарат.

Моят опит сочи, че при суровите и откровени филми големите кинокамери могат да забавят снимките твърде много. Освен това, когато бутнете голяма камера в лицето на млад актьор или на аматьор, бързо се губи част от реалността. В заснемането на истински филм с този фотоапарат има някакво вълшебство. Вместо непрестанно да се стремя да структурирам и хореографирам сцените по сложен начин, за да съм сигурен, че камерата ще може да заснеме драматичните моменти от сценария, с новия фотоапарат операторският ми стил радикално се освободи. Точно затова заснемането на последния ми филм „REVEL“ с OM-D E-M1X беше толкова прекрасно изживяване.

За мен това беше идеалният фотоапарат за предаването на тази история. Съвършен баланс между размер, функционалност и качество на образа. За да уловим историята в „Revel“, в рамките на времето, с което разполагахме, решихме да заснемем филма в свободен стил, където сценарият и диалогът са изключително спонтанни и непринудени, като дадохме възможност на актьорите да се потопят в сцената, а ние просто документирахме случващото се. Тъй като снимахме с OM-D E-M1X, не се налагаше да структурираме и хореографираме сцените по сложен начин, за да знаем винаги как да разположим камерата, а вместо това се движехме свободно, като проследявахме сцената, и успявахме да уловим магията. Комбинацията от размер, Sync IS, качество на образа, бързи 1.2 обективи, износоустойчивост и практична използваемост на този фотоапарат изведнъж направи изпълними няколко невъзможни сцени. Благодарение на Sync IS успяхме бързо да пресъздадем толкова много движения на кинокамерата, при това снимайки от ръка. Когато се случеше някоя вълшебна сцена, имахме възможност на място дарешаваме къде да поставим камерата или къде да се придвижим, без да се налага да крещим „ИЗРЕЖИ“. Тази техника беше наистина това, което ни трябваше за историята. За историята на „Revel“ и за мен системата OM-D и OM-D E-M1X беше съвършеният фотоапарат.

Автор, фотограф и видеооператор: Janne Armunét

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване