Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Социални мрежи и лайфстайл

"Наличието на телефон, пълен с хиляди безполезни снимки на вашите деца, е почти задължително за родителите в днешно време. Истината е, че по-голямата част от тези снимки никога няма да бъдат гледани отново. В тази статия споделям съвети как да правите снимки, които си струва да съхраните, като използвате подходяща камера. И защо да не започнете още сега. Есента е перфектна за това. Листата и слънчевата светлина са златни и навсякъде има възможности за интересни снимки."

Купих си първата камера Olympus PEN преди 5 години и малко след това се роди синът ми. Оттогава използвам камери Olympus и мога да дам няколко съвета."

Правете портрети
Абсолютният ми фаворит е обективът М.Zuiko Digital 45mm F1.8. Наричам го моя „портретен обектив“. Той ми позволява да се приближавам и да установя контакт, правейки портретни снимки на децата си, а също така ми позволява да създавам красиви изображения с размазан фон. Първата снимка е портрет с 45mm. Тук само лицето на сина ми Филип е на фокус. Изглежда ви сложно? Аз само натиснах върху лицето на дисплея на камерата и камерата свърши цялата работа. Лесно като детска игра!
Някои смартфони днес имат функции наречени "портретен режим". Но не се заблуждавайте! Технологията наподобява портретно снимане, но резултатът не е същият. Това се вижда лесно, когато разпечатите снимката.


Правете снимки отгоре.
Не е лесно да снимате бебета, особено, ако някой не ги придържа изправени. Затова избрах да ги снимам отгоре. На шега му казвам на това "baby flatlay".
Можете да подредите различни неща около бебето, но аз се старая да държа снимките си възможно най-изчистени и естествени. Понякога си избирам цветова гама, която внася хармония в кадъра. В следващата снимка съм ползвала натурални цветове. За снимки отгоре обикновено ползвам своя M.Zuiko Digital 17mm F1.8.
17mm F1.8 е също идеален за красиви сцени. Това е обектив, който не искате да забравите вкъщи, тръгвайки на път със семейството. С него не само ще снимате децата си, но ще имате за фон и мястото, на което пътувате.

Снимайте и публикувайте на момента.
Важно е да запомните, че можете да изпратите снимките си от камерата към смартфона за секунди, ползвайки апликацията Оlympus OI.Share. Навсякъде и по всяко време. Просто натискате иконата върху дисплея, отваряте апликацията и избирате кои снимки да качите на телефона.
Ако сте избрали конкретна снимка още в камерата с иконката за споделяне, OI.Share ще ви пита дали искате да импортирате този кадър в момента, в който се свържете с телефона и отворите OI.Share. Не е нужна допълнителна селекция. Дори и когато камерата е изключена, снимките могат да се трансферират автоматично към телефона чрез bluetooth.

Красиви снимки при лоша светлина
Ноември и декември са месеци, в които снимането е трудно. Това е кадър на сина ми за нашата фамилна Коледна картичка.
Истината е, че независимо какво казват производителите на смартфони, ограниченията, които носи слабата светлина, се виждат ясно в снимки, направени с телефон. Кадрите стават зърнисти и с шум, тъй като се налага по цифров път да се компенсира недостига на светлина. .

Моите трикове за всеки ден

Правя много снимки и затова си измислих някои „трикове“, с които снимките ми стават малко по-добри. Ето няколко полезни неща за правене на страхотни снимки през есенния сезон: Не стойте на пряка слънчева светлина. Правенето на снимки на пряка слънчева светлина води до присвиване на очите, високи контрасти и остри сенки. Предпочитам да правя снимки в сенките, ако слънцето е много силно.

Дифузната светлина може да бъде красива. През есента светлината е по-разсеяна и златиста в сравнение с лятото. Използването на Olympus PEN е оптимално за тези условия, докато телефоните с камери се мъчат. Изчакайте перфектното осветление. Правили ли сте някога снимки в ден със смесено време - дъжд и слънце? Светът просто блесва, когато дъждът спре и слънцето пробие през облаците. Перфектно за снимки. Друго страхотно време е през „златния час“, когато слънцето лежи ниско на хоризонта. Ако снимате в помещение, доближете обекта до прозореца. Всеки изглежда по-добре с 'window lighting'.
Снимките с деца стават по-хубави, ако децата не знаят, че ги снимате. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 ще ви даде възможност да ги следите отдалеч. Естествено и без позиране - това винаги е по-добре.

Автор и фотограф: Ingrid Holm

Всички изображения са заснети със следното оборудване