Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Социални мрежи и лайфстайл

Въпреки че има обективи, които са по-подходящи за определени предмети, често въпросът се свежда и до личните предпочитания. Например, широкоъгълните обективи не се препоръчват обикновено за портрети, но някои фотографи обичат да снимат с широкоъгълни, за да хванат повече от фона. Винаги си струва да експериментирате и да намерите стилове и настройки, които самите вие харесвате. Но тук ще ви предложим общо ръководство за видовете обекти и обективите, които да използвате с примерни снимки.

1. Портрет

Ако искате да усъвършенствате портретите си, тогава както споменахме по-горе, обективите, които имат пропорции, подобни на човешкото око, са най-добри за портрети - напр. M.Zuiko Digital 25 mm F1.8. Обективите с по-широк ъгъл обикновено предизвикват изкривяване и често могат да направят така, че носовете и челата да изглеждат много по-големи. Има няколко обектива от гамата Olympus M.Zuiko, които ще направят зашеметяващи портрети и със своята светлосила F1.8 ще позволят да си играете с дълбочината на фокуса и да постигате забележително боке и размазан фон. М.Zuiko Digital 25mm F1.8 прави такива балансирани портрети. Светлосилен е, а това е добре при слаба светлина. М.Zuiko Digital 45mm F1.8 не само прави великолепни портрети с красиво блърнат фон заради светлосилата 1.8, но и е на добра цена, така че е първото допълнение, за което трябва да помислите, ако решите да експериментирате с дълбочината на полето. М.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 има изумително плитък фокус и и може да създаде невероятно свежи и висококачествени портретни снимки. Неговият по-тесен ъгъл означава, че ще трябва да застанете доста по-назад отколкото с M.Zuiko Digital 45mm, a това не винаги е възможно в закрити помещения. И доказателство, че обективите често имат по-широко приложение е M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5. Макар че е таргетиран като обектив за макро, с него можете да правите наистина чудесни портретни снимки.

2. Пейзажи и общи сцени

Как да запечатим този забележителен изглед? Като правило, обективите с по-широк ъгъл са най-добри за пейзажи, защото ви позволяват да хванете цялата сцена и да държите блендата на по-висока F-stop стойност, за да постигнете фокус навсякъде. Хубаво е обаче при елементи в задния фон да си поиграете с настройките на светлосилата, за да постигнете интересни фокусни точки и дълбочина.
И двата обектива М.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 и М.Zuiko Digital 17mm F1.8 са чудесни за снимане на пейзажи, защото са с широк ъгъл, а също ще се справят и на тъмно.

3. Пътуване и интериор

Ако вашата страст е почивката и искате да заснеме онази чудесна хотелска стая, в която току-що сте се регистрирали, тогава ви трябва специален обектив, с който да направите перфектната снимка. Както 17mm F1.8, така и 12mm F2.0 са с по-широк ъгъл и ще ви позволят да обхванете цялата стая или ресторант. Освен това са добри и за навън, където да щракнете цялата тази историческа архитектура на града. Плюс това, със 17mm F1.8 можете да заснемете красиви детайли от пътуването, с прекрасно размазване във фона и с дълбочина на полето. М.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ обектив "палачинка" също е удобен обектив, с който да тръгнете на почивка.

4. Street или fashion фотография

Ако се увличате от мода, то ето кои обективи ще ви помогнат да спечелите овации. Първите са 45mm F1.8 или 25mm F1.8, защото с тях можете да снимате модел в цял ръст и с дълбочина. Фаворит на блогърите би следвало да е 17mm F1.8, защото хваща повече от сцената и също помага при размазване на фона. Но за снимки като от списание ви трябва 75mm F1.8 - изключителна рязкост, изключително боке.

5. Детайли и продуктова фотография

Ако обичате да снимате по-фини детайли или продуктовата фотография е ваша страст, то това са обективите за вас. Както 45mm F1.8, така и 25mm F1.8 ще уловят обекта с острота и рязкост, като същевременно създават прекрасен фон с мек фокус. По-високото число F-стоп гарантира, че целият продукт или етикет и т.н. са на фокус и имате резки детайли. Но за истински близки детайли снимки опитайте 30mm F3.5 macro, който ще ви позволи да се доближите до обекта така, че да останете изумени от това, което можете да заснемете.

6. Снимки сред природата

Искате ли да снимате на сафари или просто снимка на вашия домашен любимец? В идеалния случай искате Zoom обектив, за да се приближите до обекта, без да го смущавате. Има няколко обектива, които могат да уловят природата в цялата й красота. Китовият 14-42mm не е лош обектив и можете да го вземете с вас. Той има възможност за увеличение, за да приближите обекта, а също така може да снима и по-широко за общи снимки сред природата. За истинско макро търсете 30mm F3.5. Това е удивителен обектив за заснемане на невероятни детайли от разстояние 14mm. Tолкова е забавно да се заиграеш с него. Поредното доказателство, че обективът може да се използва извън стандартното му предназначение е 75mm F1.8, с който можете да заснеме невероятни детайли с невероятно боке, без да се налага да се доближавате, благодарение на екстремното си увеличение.

Още няколко неща за запомняне

• Винаги експериментирайте с блендата, когато ползвате обектив с различно фокусно разстояние. Блендата може да повлияе изключително на кадъра.
• Запомнете, че някои обективи като напр. 17mm F1.8 и 12mm F2.0 имат и ръчен фокус ринг, с който по-добре можете да контролирате фокуса.
• Някои обективи M.Zuiko са само в черно, като напр. 30mm F3.5

Надяваме се, че сме били полезни с информацията за обективите Olympus M.Zuiko, с която да подобрите фотографията си.
За цялата гама обективи погледнете тук .

Автор и фотограф: Debs Stubbington

Всички изображения са заснети със следното оборудване