Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Социални мрежи и лайфстайл

Ако искате да надградите фотографиите си над китовия си обектив за Оlympus PEN и да започнете да използвате останалите обективи от гамата, то тогава тази статия е за Вас. От разбирането на разликите до това кой от тях е най-подходящ за нуждите Ви, тук ще намерите необходимата информация и полезни съвети и трикове. Всички обективи Olympus са подходящи за работа с Olympus PEN .

Какво означават цифрите?
Първото число, последвано от mm е фокусното разстояние на обектива, напр. 45mm или 14-42mm (какъвто е Вашият от комплекта). Това е индикатор за ъгъла на виждане. Ако има само едно число, то става дума за обектив с фиксирана дължина, често наричан прайм. Ако числата са 2, то имаме варио обектив (зум) и Вие можете да фокусирате в този диапазон ръчно или с автофокус.

Обикновено казваме, че по-дългофокусните обективи са с по-голямо увеличение и по-тесен ъгъл на снимане. Късото фокусно разстояние значи, че обективът е по-широкоъгълен и по-малък зум. Стандартните обективи имат ъгъл, близък до този на човешкото око. такъв е напр. Olympus 25mm F1:8. Широкоъгълните пък "виждат" по-широко от окото и такъв е 17mm F1:8.
Второто число, написано на обектива е светлосилата / блендата. То показва колко се отваря диафрагмата, през която влиза светлината. Числото показва най-отворената позиция или в случая с 25mm и 17mm тя е F1.8 . При 14-42mm светлисилата варира в двата края от F3.5 в широкия до F5.6 при зум на макс.Защо трябва да стоя толкова назад с някои обективи?

Най-големият въпрос, който често се задава при тестване на различни обективи за Оlympus PEN, е „Защо трябва да стоя толкова назад?“ Често първият обектив, който се добавя към комплекта Olympus PEN, е 45mm F1:8, който има изключително различно зрително поле спрямо 14-42mm, а това често може да бъде доста объркващо. Както казах по-горе за фокусното разстояние, колкото е по-тесен е ъгълът на гледане, толкова по-голямо е увеличението. Колкото по-кратко е фокусното разстояние, толкова по-широк е ъгълът и увеличението е по-малко. Това значи, че Вашият обектив 14-42mm има много по-широк ъгъл и малко увеличение, докато 45mm е с по-тесен ъгъл и по-голямо по-увеличение. Погледнете диаграмата и ще видите как 14-милиметровият обектив събира много повече от обекта, докато 45-милиметровият заснема само малка част от него. Следователно, за да поберете същия предмет в кадъра, ще трябва да се придвижите значително по-назад с 45mm.

Още някои неща за отбелязване
• Винаги експериментирайте със светлосилата, ако имате обектив с различна фокусна дължина. Тя влияе много на кадъра.
• Имайте предвид, че някои обективи като напр. 17mm F1.8 и 12mm F2.0 имат и ринг за ръчен фокус, с който ще имате пълен контрол при фокусиране.
• Някои M.Zuiko обективи са само в черно като напр. 30mm F3.5

Очакваме Ви отново през ноември, за да продължим с част 2 от урока.

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване