Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Социални мрежи и лайфстайл

Казвам се Fiona Bishop. Снимам хора, като специалността ми е портретната и сватбената фотография. Вече над 10 години снимам всякакви хора, от малки деца до старци.През 2015 г. реших да се насоча към последното нововъведение във фотографията – безогледалните фотоапарати. След кратка тестова фотосесия, бързо си паднах по Olympus E-M1. В сравнение с малкия и лек Olympus, 4-килограмовият ми огледално-рефлексен фотоапарат с един обектив беше тежък и тромав. Преминаването към Olympus беше лесен избор. Снимам с E-M1 Mark II от януари и с трепет се запознавам с развитието на съвременната техника.

Бих искала всички да дойдете с мен на една сватбена фотосесия в стил репортаж. Сватбата е един от най-красивите дни в живота. Запечатвайки този ден в снимки, ние можем отново и отново да изживяваме специалните моменти и дълги години да споделяме спомените си от него с внуците. За мен сватбената фотография е върхът на всички фотографски жанрове. Сватбеният ден отлита като миг и всеки един момент трябва да бъде уловен прекрасно, с нужната бързина и прецизност. Сватбената фотография е наистина много специфичен жанр, защото съчетава в себе си много различни аспекти на това изкуство. Сватбеният фотограф обикновено прекарва зад камерата между 9 и 15 часа дневно. Аранжираните и автентичните сватбени кадри се заснемат на фотосесии и по време на всички събития през целия ден. Трябва да се създадат макроизображения. Необходимо е също така да се улови и атмосферата на събитието, като се заснеме архитектурата или пейзажите. И разбира се, вкусната храна и тортите също трябва да бъдат заснети. Именно в разнообразието на заснетите кадри се крие невероятният чар на сватбената фотография.

Зад всяка сватба има и много специална любовна история

Съдбата среща булката и младоженеца, Мюриъл и Фабиан, още като деца. Още от детската градина в източна Швейцария те непрекъснато са заедно и по-късно се влюбват. Младата двойка сключва брак в красивия град Дисенхофен, на брега на реката Рейн.

Обожавам колко тихо снима фотоапаратът, идеално за сватби. Красиви, естествени снимки могат да бъдат заснети от фотографа „зад кадър“, без да се пречи на церемонията и да се прекъсва празникът. Сега вече новият E-M1 Mark II може да заснема перфектни кадри дори в тъмни църкви, в горния диапазон на ISO настройките. Освен това фантастичният стабилизатор на изображенията ми позволява да използвам по-ниски скорости на затвора. Обичам да снимам сватби с фотоапарат в ръка, като използвам ремъка за сигурност. Дългогодишният ми опит ме убеди, че това е най-добрият подход. По време на тестовата фотосесия с новия Olympus E-M1 на една сватба, за всеки случай взех и моя фотоапарат Nikon. По-добре да се подсигуриш, отколкото после да съжаляваш. В края на деня 60-милиметровият макрообектив на Olympus още не беше пристигнал. 


Сензационната фотография в близък план затвърди убеждението ми на 100%

За да бъдат идеално заснети пръстените, трябваше да взема втората си чанта от колата. Но както обичайно се случва на сватбите, просто нямаше достатъчно време за това. Взех спонтанното решение да заснема пръстените без макрообектив. Планът ми беше да наваксам с макроизображенията по-късно вечерта. Но за мое удивление открих, че не се налага да заснема снимките отдалече или да повтарям този етап вечерта. Това бе възможно поради изключителните настройки за близък план на обектива на Olympus. Не бях виждала нищо такова преди. Близкият план на фотоапарата осигурява изключителна гъвкавост, когато се снима на сватби. Превключването между този режим и репортажния режим е изключително лесно по време на по-трескавите моменти. Сега вече не мога да си представя да работя без тази гъвкавост.


Автентични и естествени

Заснемането на качествени естествени снимки на булката и младоженеца, както и на гостите им, не е толкова лесно, колкото звучи. Фотографът трябва да е невидим. Най-добрите кадри се заснемат, когато гостите не подозират, че са снимани. Благодарение на лекото и компактно оборудване, да бъдеш невидим никога не е било по-лесно. В началото се притеснявах дали ще ме възприемат като сериозен фотограф без тежкия и тромав дълъг обектив. Но отдавна съм преодоляла този страх. В крайна сметка всичко се свежда до това, че ако правиш висококачествени снимки, не ти е необходим фантастичен фотоапарат, който да крещи „Вижте ме, аз съм фотограф“.

Обожавам малкия корпус, както и това, че мога да снимам без батериен грип. По този начин мога да работя по-дискретно, без да нося излишни тежести.

Изтънчен и смел

Фотоапаратът ми е малък и практичен, но има всичко, от което се нуждая и още в допълнение. Функцията за лицево разпознаване е невероятно полезна при бързо заснемане на естествени снимки и съм впечатлена от нейната точност и бързина. Подсилването LiveView дава усещане за сигурност, а иновативният въртящ се дисплей предлага нови перспективи, и всичко това никога преди не е било възможно. Накратко, аз съм изключително щастлива с новото си оборудване Olympus заради невероятните възможности, които то предоставя.

Автор и фотограф: Fiona Bischof

Всички изображения са заснети със следното оборудване