Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Специализирам се в макро фотографията, защото ме очарова. Тя предлага поглед върху един вълшебен свят, скрит от полезрението и мисля, че няма нищо по-добро от това да се насоча към местните гори с моята камера и да се изгубя там с часове. Да видиш невидимото и да заснемеш много подробни изображения на малки същества и растения е страхотно. Искам хората да видят красотата на тези същества и се надявам да ги вдъхновя да се грижат по-добре за тези фантастични и много важни създания.

Наскоро занесох OM-D E-M1 Mark III в тропическата гора на Амазонка. Предизвикателните условия и богатото биоразнообразие го правят чудесно място за изпитание на камерата. Тъй като никога преди не бях ходил на такова пътуване, това щеше да бъде приключение.

Открих този интересен гущер, седнал на дънер. Бях притеснен, че ще го изплаша и реших да използвам обектива M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO. С възможностите си за близо фокусиране той почти се удвоява като макро обектив, като същевременно поддържа голямо работно разстояние. Притеснявах се, че слабата светлина може да направи нещата трудни за експозиция и фокусиране, но след като композирах, поставих най-малката точка на автофокус над окото и E-M1 Mark III заключи фокуса веднага - дори при тази слаба светлина.

След като стана ясно, че гущерът е удобен обект, реших да премина към моя макро обектив M.Zuiko ED 60mm F2.8 и дифузната FL900R светкавица, да снимам със стакинг в камерата, за да получа допълнителна дълбочина на полето. Предизвикателството при стакинг без статив е поддържането на едно и също ниво при всеки кадър. В този случай 5-осевата стабилизация със сигурност помага много!

Понякога естественото кадриране ни позволява да заснемем интересни снимки, като например този красив скакалец надничащ към мен през листо. В този случай всяко малко движение на камерата драстично променя картината. Снимането от ръка ми дава абсолютната свобода да изследвам различни гледни точки и да правя малки корекции в ъглите на снимане. Наличието на толкова малки и точни точки за автоматично фокусиране, от които да избирате, прави намирането на предметите лесна задача.

По време на пътуване с кану до наводнената гора открихме кайманов крокодил в черните води. Бях супер развълнуван! За да получа допълнителна дължина, добавих M.Zuiko Digital 1.4x Teleconverter MC-14 към 40-150 мм обектива. С помощта на отворения дисплей успях да задържа камерата над ръба на кануто, за да се фокусирам върху окото. Вградената стабилизация на изображението ми позволи да заснема това изображение на 1/25, което обикновено не би било възможно при 420 мм. Невероятно!

Понякога, когато обектът е толкова малък, че дори макро обектив не ни осигурява достатъчно увеличение, за да го видим в цялата му красота, добавям удължителни тръби. Ето как заснех паяка с възхитителните му очи. Просто обичам да снимам скачащи паяци! При големи увеличения фокусирам, като движа в камерата на малки стъпки, докато очите не станат остри. OLED визьорът на E-M1 Mark III е контрастен и ясен и прави фокусирането много по-лесно, отколкото на предишните камери, които съм използвал.

В миналото снимането на макросвета беше предизвикателство за мен. Мърдането на камерата при големи увеличения е далеч по-забележимо при видео. Но понеже обичам да пътувам възможно най-леко, нямам много място за статив. E-M1 Mark III реши тази дилема за мен с функцията slow motion със 120 кадъра в секунда. Възможността да снимам отделни кадри и след това бързо да запиша нещо интересно, ми отвори нова възможност да заснема живота на тези невероятни създания.

Автор и фотограф: Geraint Radford

Може също да проявите интерес към