Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

В първата част вече разказах защо wildlife фотографията е съпътствана често от грешки и провали, както и защо да използвате функцията Pro Capture за снимане на птици. Тук ще обясня как аз успявам да снимам птици с моя ОM-D E-M1X.

Aвтофокусът е лимитиран до 4m, избирам една линия с AF точки, режимът Pro Capture е със следящ автофокус, бутонът за спусък е натиснат наполовина. Всеки път, когато на дисплея видя птицата върху клон, а друга (напр. синигер) лети на заден план, натискам бутона на затвора докрай. Вземам предвид скоростта, с която се движат птиците, и постигам целта си невероятно бързо. Всичко е благодарение на комбинацията от тези няколко функции в Е-M1X.

Смята се, че езикът на кълвача е такъв, че може да излезе на доста сантиметри напред. Затова започнах да мечтая да го снимам. След часове на проследяване и укриване, дългоочакваният модел долетя наблизо. Разпознах, че е женска, тъй като имат сиво оцветени глави, за разлика от мъжките, на които главите са червеникави. Когато птицата се почувства достатъчно сигурна, тя започна да наблюдава отблизо околността, прикрита от естественото си оцветяване. След няколко успешни портретни снимки, реших да вдигна лентата още по-високо и да снимам тънкия, бодлив езика на кълвача, използван за издърпване на насекомите от коридорите на мравуняк. Не можех да повярвам как автофокусът се премести от окото на птицата към върха на езика за частица от секундата.

И все пак чаках подходящия момент, когато женската ще се изправи срещу мен, за да я снимам на размазан заден фон. Увеличих чувствителността на AF до максимума, за да позволя незабавното му фокусиране върху езика. За моя изненада автофокусът в E-M1X се оказа изключително бърз и точен, защото първият и единствен опит беше напълно успешен. Почти съм сигурен, че ако ползвах различен модел камера или система, никога не бих успял да направя тази снимка.

За части от секундата сцената се промени. Появи се друг кълвач, който веднага се присъедини към моя модел. Птиците за миг затанцуваха около ствола на мъртво дърво. Моментално настроих камерата във вертикално положение. Аналогично разположените функционални клавиши в E-M1X ми позволиха да се възползвам ефективно от тези няколко секунди танц. Идиличната ситуация за съжаление беше прекъсната от внезапната и неочаквана атака на ястреб - смъртоносният враг на всички птици. Камуфлажът на моята приятелка този път не сработи. Може би, защото тя беше разсеяна от другия кълвач. След няколко секунди на наблюдение как ястребът разкъсва плячката си парче по парче, реших да запиша това, което видях, използвайки 120 fps. Прекарах останалата част от деня сам в укритието, чакайки залеза.

В продължение на милиарди години природата се е управлява от собствените си правила, а ние, хората, сме само едно малко колело в системата, което не трябва да се меси в тези процеси. Много пъти съм гледал красиви и спиращи дъха сцени, но често е имало и такива, които са ме карали да проливам сълзи. Моля, не забравяйте, че не трябва да очакваме от животните никакво морално или етично поведение. Светът ще стане по-красив, когато приемем мястото и съдбата си и уважаваме света около нас.

Автор и фотограф:: Lukasz Bozycki

Може също да проявите интерес към