Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Щастлив съм, че мога да споделя с вас опита си от последното дълго пътуване до Свалбард.

Преди да тръгна към Свалбард, Исландия беше най-северната точка, до която бях стигал някога. Бях леко изнервен при подготовката, чудех се кои са правилните дрехи, каква камера и обективи да взема... Не се случва всеки ден да пътуваш до такова изолирано място. Тръгнеш ли веднъж, не можеш пътьом да добавиш нещо забравено просто така.

В крайна сметка реших да взема ОM-D E-M1X, заради сигурната му защита при лошо време. Взех също М.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO за пейзажи и M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO за стандартни снимки. За животните имах две опции - M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO и М.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO. И ако животните са много надалеч, добавих и телеконверторите МC-14 и MC-20.

С това оборудване бях готов за всякакви приключения. Летяхме от Хамбург през Осло до Лонгйербиен и когато пристигнахме, трябваше да минем инструктаж по сигурността. Беше супер професионално направен, но аз нямах търпение да се кача на кораба. Това обаче се оказа не толкова бързо и лесно. Quest не беше на кея, а доста по-навътре. Трябваше да се придвижим до там с малки моторни лодки Zodiac.Тук отново имахме обучение за евакуация в случай на нужда. И най-накрая отплувахме....

...Макар и не на север, както очаквахме, а на юг поради вятъра. Много от моите спътници бяха разочаровани от това, тъй като най-голямата вероятност да видиш полярни мечки е на ледените полета в далечния север. Но разочарованието не продължи дълго, защото докато се подготвяхме за първата си екскурзия, вече бе забелязана полярна мечка. Скочихме в Zodiac и се отправихме право към континента, за да се доближим до целта си. Нашите инструктори се опитаха да обяснят накъде трябва да погледнем, но не е лесно да забележим бяло животно на бял фон.

Най-накрая видяхме полярната мечка и решението ми да взема с мен телеконверторите MC-14 и MC-20 се отплати. Мечката беше на около километър, но не можехме да се приближим. Комбинацията от малък далечен обект и движеща се лодка е изпитание, но с 300mm обектив плюс MC-20 (т.е. 1200mm) успях да заснема полярната мечка. По-трудно беше да постигна острота в снимките.
За щастие, 300mm обектив има също вградена стабилизация, която перфектно сработва заедно с тази в тялото E-M1X - SyncIS Mode. Благодарение на това, можех да кадрирам лесно и да имам снимки с чудесен фокус.

На третия ден, след като бяхме навън и сутринта, и следобяд, ни казаха да се подготвим за ново излизане в 22:30ч., защото мечка бе забелязана близо до брега. Навсякъде другаде по света би било трудно да снимаш по това време, но тук на север през май си е светло. Т.е. нямахме проблем да снимаме мечката, първо, защото бе на 500m от нас и второ, защото имахме достатъчно време, без да ни плаши стъмването. Няколко часа по-късно се качихме на борда на Quest и направихме чудесни снимки на полярна мечка в естествената й среда.

Разбира се в Арктика има и други интересни обекти за снимане освен полярните мечки. По време на пътуването си разбрах защо фотографите, снимащи птици, са влюбени в малките кайрови и гаги. Също така моржовете, тюлените и най-вече уникалният пейзаж и необикновената светлина накараха сърцето ми да бие по-бързо. Моите притеснения относно избора на оборудване в началото се оказаха излишни. Дългите обективи, комбинирани с телеконвертори, бяха идеални за фотографиране на дивите животни, докато по-късите обективи бяха полезни за заснемане на очарователния пейзаж.

Автор и фотограф: Michael Guthmann

Всички изображения са заснети със следното оборудване