Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Шпицберген - най-големият остров в архипелага Свалбард. Това е инай-големият Норвежки остров, отстоящ само на 1000 km от Северния полюс. По тази причина много полярни експедиции стартират или приключват тук. Нощта е дълга 4 месеца, климатът е полярен, бели мечки се разхождат навсякъде и са дори по-многобройни от местните жители.
Въпреки всичко ви уверявам, че Шпицберген е място, което си заслужава да бъде посетено.

Важно за сигурността:
Идвайки в Шпицберген, трябва да знаете и да помните едно нещо. Не се подлъгвайте по това, че вече е лесно да се дойде тук. Добрите авио и сравнително ниските цени на билетите правят тази дестинация подобна на пътуване до Мадрид или Париж. Но слизайки от топлия уютен самолет, трябва да помним, че това е полярен остров. С цялата си сурова и дива красота той крие много опасности. Извън града ще усетите трудностите на времето, терена, леда, лавините, липсата на хора около вас, които евентуално биха помогнали при нужда, липса на покритие на телефоните, компанията на дивите животни...

Извън града се налага да носите пушка със себе си. Ако имате лиценз за оръжие, можете да наемете от острова заедно с амуниции за нея. Ако искате да оцелеете и да се приберете у дома след време, трябва да имате предвид всичко това. По-долу ще разкажа какво аз носех със себе си за това пътуване през зимата и какъв мисля, че е минимумът.

• Сателитен телефон - за комуникация при нужда
• Сигнален пистолет - за да сплашите мечка, ако тя се приближи много до вас
• Пушка - за самозащита
• Карта и компас
• GPS - за препоръчване с възможност за споделяне на локация
• Зимна екипировка - крампони, кирка за лед, лопатка за лавини, детектор за лавина и т.н.

Естествено това е само най-необходимото оборудване, което гарантира сигурността ни. Важни са също дрехите, къмпинг оборудването и всичко друго, което обикновено носим в планината.

Фотографска техника:
Както обикновено при подобни пътувания, реших да взема 2 камери. Исках да имам резервно оборудване в случай на проблем. Взех Е-М1X и E-M1 Mark II, като първият модел ми беше основен.
Набор обективи, които да позволят широкоъгълни кадри и такива на дивите животни на острова - лосове, полярни лисици и дори мечки. Мечката е безусловен цар на това място, но близка среща с нея, когато си сам е последното нещо, което си пожелаваш.

В добавка имах статив, NISI филтри, WD My Passport безжичен РRO SSD за копиране на кадрите директно от памет картите. Всичко бях събрал в две раници. Едната Lowepro Whistler с фототехниката и втората - туристическа с моите вещи, които да ми позволят да се движа по зимния терен и да оцелея, къмпингувайки. Навсякъде носех Мauser, напомнящ времето на Третия Райх, но с амуниции за мечки. Носех и сигнален пистолет, с който да ги сплашвам от разстояние.

Основното ми средство за придвижване бе сноумобил, с който навъртях близо 900 км. Можех да го ползвам и за зареждане на батериите на камерите, които при тези температури, знаете, не са особено стабилни. Зареждах камерата директно от буксата на запалката, използвайки РD (Power Delivery). Чантата беше свързана със зарядното в скутера и където и да се намирах, можех да зареждам батериите между снимките. Това наистина е добро решение, което ми помагаше при температури под нулата далеч от всякакви населени места. Така имаш винаги напълно заредени батерии и дори не се наложи да ползвам резервните.

Новата камера Olympus наистина е направена за работа в подобни условия. Тя е по-голяма от "по-малките си братя", не се събира в джоба като Е-M10 или E-M5, но определено си заслужава за фотография сред природата в сурови метеорологични условия. Защитата от влага и замръзване, голямата мощ на батериите и най-вече ергономията, както и възможността за зареждане от рower bank или в автомобил, правят работата с камерата удоволствие заради комфорта, който имаш. Бързата серия от кадри до 60 в секунда, моята любима функция Pro Capture, с която записвате лесно всичко, което се случва още на полуспусък. Звучи странно, но е така. Натискам спусъка наполовина и камерата записва в буфера си всичко.

Автор и фотограф: Marcin Dobas

Всички изображения са заснети със следното оборудване