Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Когато започнах да планирам как ще пусна в употреба новия ОM-D E-M1 Mark III, знаех, че трябва да пътувам някъде, където има разнообразни условия, величествени гледки и богати възможности за фотография. Когато Мадейра беше предложена, веднага казах ОК. От това, което знаех за малкия остров в Северния Атлантически океан, се надявах на добър тест на новата камера и обектива M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 Pro. Имахме само четири дни, така че планирах подробен и натоварен маршрут с четири изгрева и с много ходене и шофиране между тях.

Първата аларма беше в 4:50 ч. и след час вече подскачахме над вулканични скали на североизток в тъмното. Скалните басейни на Порто да Крус бяха обект онази сутрин и някаква прекрасна ранна светлина ме остави с усмивка на лицето. След това се отправихме на 10 км поход около Рабачал в западната част на острова. Разходката беше зашеметяваща, с обширен изглед към долината, красива растителност и огромни водопади. На моменти беше доста трудно и тогава компактността на моя комплект Olympus определено беше оценена. Функцията Live ND, която бях настроил върху бутон на камерата, беше от голяма полза при снимане на дъгата, създадена от пръските на водопад. Това ми позволи моментално да намаля скоростта на затвора, за да изгладя водата.

Аларма номер 2 стартира пътешествие около целия остров. В този ден от пътуването, аз снимах почти само от ръка - от величествените гледки около Понта де Сао Лоренцо, до красивата буйна растителност на север от острова и обратно до каменистите плажове на юг. През целия ден и Handheld High Res Shot стана любимата ми нова функция.

В 04:50 ч. аларма три от четири прозвъни. Вече започваше лека борба, но това, че се отправяме към 1850м за изгрева, ми даде този допълнителен тласък, който ми беше нужен. Докато пътувахме през тъмната страна на планината, аз погледнах на изток и не виждах нищо освен мъгла. После изведнъж се оказахме над облаците и на хоризонта имаше красиво сияние. Изгревът, който се разгръщаше пред очите ни беше наистина прекрасен. Ранните розови, лилави и червени цветове в небето се промениха до златисто сияние на ранното сутрешно слънце над облаците, улавяйки върховете на планински хребети навсякъде около нас. Силните ветрове не позволиха да използваме многo често статив, но бях наистина доволен от резултатите от режима Handheld High Res. Останахме още известно време и просто се насладихме на гледките, преди да се отправим обратно.

За последния залез от това пътуване исках да заснема изглед към града. В началото на "златния час" се наслаждавахме на залеза на слънцето зад облаците, а след това видяхме града вече осветен за през нощта. За пореден път използвах режим High Res, този път със статив, за да заснема колкото се може повече подробности от града под нас

Последната аларма в 4:50 часа беше най-трудна, но тъй като така се насладихме на предишния ден, решихме да се върнем на върха на Пико до Ариейро с надеждата да повторим красотата. За пореден път беше прекрасно изживяване, но за съжаление вятърът наистина беше срещу нас този път - имаше пориви, достатъчно силни, за да ни съборят. Въпреки това наблюдавахме как слънцето изгрява над облаците и получихме няколко прекрасни снимки от "златния час", докато облаците се разсейваха отдолу. Изживяване като това прави всички тези ранни аларми да си заслужават.

Aвтор & фотограф: Tom Ormerod

Може също да проявите интерес към