Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Аз съм фотограф, който използва дълги експонации за рисуване със светлина. Продължителното излагане изисква тъмна среда и затова постоянно търся интересни места, които имат минимално светлинно замърсяване. Обикновено такива места са отдалечени от района на града. Тук във Финландия определено имаме много тъмнина и места, които са достатъчно далечни, за да изпълнят тези изисквания. Въпреки че страната ни предлага много възможности за нощна фотография, винаги съм искал да направя някои от моите светлинни картини в напълно различна среда, извън Финландия.

Като сътрудник на екотуризма на Olympus и Wilderness Safaris, получих шанс да посетя Намибия и да "изживея" една от най-големите пустини в света в нейната огромна слава. Пустинята Намиб определено е идеално място, когато търсите ясно нощно небе, за да заснемете Млечния път над планините или звездни пътеки заедно с луната. Бях наистина развълнуван от всички възможности за рисуване със светлина, с които бих могъл да работя. От столицата Уиндхоек летях на 350 километра на юг до Националния резерват Кулала, където отседнах в Wilderness Safaris Kulala Desert Lodge. Всяка сутрин се събуждах в 5 часа сутринта, за да правя снимки на малко по-мека светлина и да изследвам околността и при по-ниски температури. Вечер създавах по няколко светлинни картини и организирах работилница, в която правехме светлинни портрети заедно с водачите в Wilderness и другите гости.

След като се насладих на всички страхотни дейности в резервата Кулала и посетих района на Сосусвлей, беше време да продължа пътуването си. Летях 1000 км до лагера Serra Cafema camp, който се намира в северозападната част на Намибия. По поречието на река Кунене околностите са малко по-зелени и можете да забележите различни видове птици, както и да видите крокодили. Реката е като гранична линия между Ангола и Намибия. Този район е дом и на полу-номадското племе Химба, чиито членове имах късмета да срещна по време на пътуването си.

Пустинята Намиб е едно от най-сухите места на земята, тъй като годишните валежи в западните части са само около 5 мм, което е наистина предизвикателство за всички животни и растения в района. Ето защо на юг има много празни речни корита, където животни като лъвове, гепарди и слонове са изчезнали. От друга страна, някои видове като орикси, щрауси и чакали са се приспособили към горещите и сухи условия на живот.

Режимът Live Composite на Olympus е задължителен инструмент за всеки художник със светлина. За това пътуване се сдобих с OM-D E-M5 Mark III, който също има тази страхотна функция. Тъй като трябваше да пътувам леко поради ограниченията на теглото при полет, изборът ми се спря на обектив M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO - чудесен универсален за пътувания! Друго страхотно нещо е, че в много от лагерите на пустинята има избрана селекция от техника Olympus, така че не трябваше да нося цялото си оборудване от Хелзинки. По този начин имах повече място за моите леки инструменти за рисуване.

Като художник със светлина се опитвам да намеря връзка между работата си и средата, в която създавам нещо. В това пътуване всички идеи за светлинна живопис дойдоха доста бързо, тъй като разбрах колко е важно да насоча всички усилия за възстановяване и защита на пустинята. Целият опит беше наистина вдъхновяващ, а да наблюдавате дивата природа отблизо и да слушате водачите да обясняват как работи екосистемата на пустинята и каква история има всеки регион, беше завладяващо.

Дано скоро се върна отново в Намибия!

Автор & фотограф: Hannu Huhtamo

Може също да проявите интерес към