Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Природа и диви животни

Новите обективи F1.2 PRO са специално разработени за портретна и репортажна фотография. Например обективът M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO вече си е създал име в портретната фотография благодарение на ъгъла на зрителното поле, бързата бленда 1.2 и най-вече – изключително мекото боке. Всеки фотограф цени прехода остър фокус/дефокус, както и размазването на фона. Реших, че този обектив може да е подходящ и за природна фотография, особено през пролетта, когато всичко напъпва и разцъфтява. Исках да използвам това време от годината, за да си поиграя с обективите и да експериментирам в този жанр. Мой приятел фотограф, който работи с Nikon, се кълне в качествата на Walimex Pro 135 mm F2.0 за подобни цели, защото и той има меко боке, което придава на снимките много специален характер.

Затова няколко пъти излизахме заедно и сравнявахме различните ефекти, които се постигат с единия и другия фотоапарат. При снимки с MFT трябва да се помни, че за същия зрителен ъгъл е необходимо по-късо фокусно разстояние, а ефектът на дълбочина на полето е по-слаб. Може да се каже, че ъгълът на зрителното поле на M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO е еквивалентен на този на 90 mm обектив малък формат и съответно на дълбочината на полето на 45 mm обектив. Това води до разлика от около 2 f-stop стъпки, което е подобно на Walimex.

Замъгляването на предния и заден план е красиво, а извличането е адекватно при снимане на растения в повечето ситуации. Най-близкото фокусно разстояние от само 0,5 m предоставя допълнителни интересни възможности. Важно е също така да се отбележи, че ако намалим разстоянието с 33%, разликата от 2 f-stop стъпки в дълбочината на полето се неутрализира в сравнение с 35 mm формат. И това като цяло е предимство при Olympus. Например Sigma 85 mm F1.4 има най-близко фокусно разстояние от 85 cm, докато споменатият преди това Walimex има 80 cm, което надвишава разликата от 33%, за която вече говорихме, и това ги прави съпоставими от гледна точка на извличането.

Разбира се, не е възможно да се постигнат 100% еднакви изображения, но нескончаемият спор, че MFT не може да заснема изображения с дълбочина на полето толкова плитка, като при 35 mm формат, просто са подвеждащи. Нужен е само малко по-различен креативен подход и подходящ обектив.
С тегло от 410 g и компактен дизайн обективът OM-D E-M1 Mark II е лесен за ползване, а въртящият се дисплей ще насърчи и по-слабо подвижните фотографи да правят снимки близо до земята. Обичам свободата, която ми се дава с тази възможност.
Обективът постига отлична рязкост и практически не дава грешки в цветовете, също както всички останали обективи Olympus PRO. Специално с много бързите обективи винаги съм имал надлъжно хроматично разсейване. И това важи за всички марки, които съм използвал в 35 mm формат, дори в професионалния сегмент. Виолетово-зелено размазване преди и след фокусната равнина. Както е добре известно, този проблем не може да се реши по софтуерен път.

Покритието, което защитава апарата от прах и вода, го прави идеален за използване при различни атмосферни условия - на полето, в гората и по ливадите. Не трябва да се притеснявате, когато оставяте техниката си на покритата с роса ливада. Откакто направих тези тестове, все се улавям, че вземам фотоапарата в раницата винаги, когато тръгвам на път. Той е чудесен инструмент в много ситуации, особено за деликатни снимки и магически моменти.

Автор и фотограф: Andreas Geh

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване