Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

В града и на път

През изминалите години системата Olympus OM-D се оказа отличен партньор за мен по време на експедиции и предизвикателни турове. Предишен модел ОM-D беше с мен в Боливия, Перу, Северна Швеция и Алпите. Дъжд, градушка, температури на замръзване до -35 ° C и височина до 5.500m никога не са създавали трудности за тази блестяща система. Малкият размер и лекото тегло в сравнение с DSLR камера, включващи цялата система, ме спечелиха като фотограф. Ниското общо тегло на системата ми позволи да взема със себе си повече обективи, отколкото преди, вкл. дългофокусни зумове, когато излетях за поредната планинска обиколка.


Нека да обобщя кои са трите най-важни изисквания към техниката при продължителни и тежки турове: гъвкавост, надеждност и добро представяне.

За да тествам новия Olympus OM-D E-M5 Mark III, реших да пътувам до региона около Цугшпице и Саксонска Швейцария, където са най-красивите и вълнуващи пейзажи в германската област. Започнах пътуването си от Ейбзее, планинско езеро, разположено идеално под връх Цугшпице, най-високият в Германия.

Не бих могъл да си пожелая по-добри условия за тест. Валеше като из ведро и бях много любопитен дали E-M5 Mark III може да издържи на атмосферните влияния както E-M1 Mark II. И нека да кажа направо: Да! Дъждът не създаде никакви проблеми. Камерата се представи много добре, напълно незасегната, въпреки че я носех на рамо и беше директно изложена на силен дъжд.Когато пристигнах на желаното от мен място за снимки, поставих камерата на статив, за да тествам HiRes режима, който вече бях ползвал с другите модели. Когато разгледах по-отблизо резултата на компютъра, бях наистина впечатлен от детайлите на суровите файлове. Снимките, направени без HiRes, също имаха добро ниво на детайлност и реалистични цветове.

На второто място за снимки, дефилето на Partnach, оставих раницата си и взех със себе си само обектива M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Дори в лошите светлинни условия, камерата се представи много добре и широкият ъгъл беше перфектен за обхващане на цялата картина. Това, което ме впечатли най-много тук, беше ефективността на стабилизацията. Можех да снимам от ръка със скорост 1/2s. С това държах ISO-то много ниско, без да ми се налага да ползвам статив. Една тежест по-малко!

По време на похода малкото тегло отново се открои. Заедно с M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO и M.Zuiko Digital 12-40mm F2.8 PRO успях да покрия всичко, което исках, без да се чувствам пренатоварен.

В крайна сметка мога спокойно да кажа, че новият Olympus OM-D E-M5 Mark III премина моя тест повече от добре. Оказа се надежден инструмент за фотография. Дъждът и прахът не навредиха на представянето му и изобщо не усещах ограничения в работата си. Мога напълно да разчитам на тази система.

Автор и фотограф: Daniel Ernst

Всички изображения са заснети със следното оборудване