Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

В града и на път

Много хора влизат във фотографските магазини с намерението да си купят нов фотоапарат. По правило те сякаш винаги се интересуват най-вече от следните аспекти: ергономичност, усещане, сензори, мегапиксели, динамика, звук, меню и обхват на обективите. Въпреки че всички тези функции наистина са важни за фотографите, много малко хора мислят за техническата функционалност на фотоапарата. С други думи, какво има под капака. През 2014 г., когато преминах към системата на Olympus, в каталога на Olympus прочетох за функции, които изобщо не ме интересуваха. По онова време не си и представях, че изобщо някога бих използвал Live Bulb, Live Time или Live Composite, които ми изглеждаха като рекламен трик. Но питайте ме сега, дали тези функции са ми нужни и дали ги използвам, и ще отговоря с твърдо „да“!

Когато обсъждам дълга експозиция с фотографи, които не използват Olympus, аз винаги им казвам „Не е нужно да се чудя колко дълго да експонирам, защото... просто поглеждам дисплея и когато експозицията е правилна, снимката ми е готова.“ Тогава те ме питат „Как правиш това?“, на което отговарям „Благодарение на магическите функции Live Bulb, Live Time и и Live Composite, които само Olympus предлага.“ Всъщност снимката по-долу е направена във Франкфурт на Майн в един такъв ден. Изчаках точните светлинни условия и тогава, с помощта на функцията Live Composite, фотоапаратът улови изображението по-долу. Едно натискане – една снимка.

Olympus е единственият производител, който предлага този тип функция за продължителна експозиция. Преди няколко месеца изкачвах околността на водопадите Алерхайлиген в Шварцвалд и снимах. Разположих оборудването си и заснех водопада с помощта на функцията Live Time.


Тъкмо вече бях прибрал техниката и се готвех да потегля, когато близо до мен застана мъж, който се оказа също фотограф с Olympus. Наблюдавах как той подходи към обекта. Първоначално разположи техниката си и явно се опитваше да заснеме кадъра с помощта на продължителна експозиция, тъй като беше сложил на обектива филтър за неутрална плътност. От този момент насетне започна да става още по-интересно! Исках да разбера дали ще използва функцията Live Time и, познайте какво..., той започна да изчислява: „При бленда X и филтър за неутрална плътност, ще се наложи да експонирам X секунди“. В този момент си мислех: „О, Божичко! Той разполага с Live Time и въпреки това прави изчисления.“ Затова приближих и го попитах дали знае как работи Live Time. Той ми отговори с „да“, което звучеше повече като „не“ – тъй като стана ясно, че не е в час с техническите възможности на функцията. Ето защо веднага се заех на място да му обясня функцията. Мисълта ми е, че има фотографи със системата Olympus, които нито познават, нито използват функциите на фотоапаратите си.

На пръв поглед първоначално те наистина могат да ни се сторят рекламен трик. Но в действителност функции като тези са изключително полезни, защото те наистина позволяват на фотографите да се отдадат на изкуството на фотографията, без да мислят за техническите подробности. Принципно продължителната експозиция си е експериментална фотография: първите няколко кадъра никога не са експонирани правилно. Разбира се, също така не бива да забравяме, че стативът, дистанционното и приложението (Ol.Share) са придобивки, които си трябва да притежавате. Сега ще направя обширен преглед на функциите.

Live Bulb, Live Time и Live Composite иматнякои малки разлики помежду си. За начало поставете фотоапарата върху стабилна повърхност, например на статив, изключете стабилизацията на изображенията, кадрирайте снимката и фокусирайте. Ако използвате филтър с неутрална плътност, изключете автоматичния фокус. Дотук традиционният подход важи както за продължителната експозиция, така и за Live Bulb, Live Time и Live Composite. Първо трябва да измерите експозицията в режим A, S или M. Времето на експозицията е необходимо да бъде между 1/2 и 60 секунди и трябва да запомним тази стойност. След това превключваме в желания режим, като натискаме бутони от менюто, и въвеждаме запомненото време, а накрая потвърждаваме с OK. Сега превключваме фотоапарата в режим за изглед в реално време. В този момент вече можем да освободим спусъка и да видим как се получава кадърът – цялото това нещо е прелестно лесно и просто! Не е необходимо да изчисляваме времето на експозицията, а функцията Live Composite. добавя необходимата разлика в светлината, вместо цялата налична светлина, както обикновено се случва. Това е разликата в сравнение с Live Bulb и Live Time. Така че грабвайте фотоапаратите, излезте навън и опитайте – ще се влюбите в тези функции! Възможностите нямат край! Лесно се създават картини от светлина, архитектурни фотографии, звездни пътеки и още много други – въображението не познава граници, а най-хубавото е, че изображенията могат да са в RAW или в JPG формат!

Накрая бих искал да завърша с един цитат: „Природата никога не ни мами. Ние сме тези, които заблуждават себе си. “ – Жан-Жак Русо

Автор и фотограф: Hayrettin Bilgin

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване