Изглежда ползвате Internet Explorer за преглед на страниците. Този браузер не е актуален.
За по-безопасно и бързо преглеждане на страниците, е препоръчително да актуализирате браузера си до някой от следните:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

В града и на път

Вече две години и половина живея в Орландо, Флорида, и едва сега успях да си подсигуря дълъг уикенд в Ню Йорк. Бях разгледал много снимки, но за 3 дни е почти невъзможно да обиколиш всичко.

Както обикновено по време на път, и сега се стремя да нося колкото е възможно по-малко оборудване. Но в случая се наложи съвсем да се огранича, поради стриктните ограничения на авиокомпанията по отношение на багажа. Обикновено взимам със себе си PEN-F, тъй като предоставя отлично качество за размерите си и е прелестно дискретен.
Но пък времето в Ню Йорк е трудно да се предвиди, а според прогнозата първият ден се очакваше да бъде изцяло дъждовен. PEN-F не е достатъчно устойчив на променливо време, така че се спрях на OM-D E-M1 Mark II със Zuiko 12-40mm PRO. „В сравнение с огледално-рефлексния фотоапарат, тази комбинация е относително лека и би трябвало да може да покрие повечето от обектите ми.“ – разсъждавах аз.

Обичайно снимам сватби, а също и архитектурни забележителности и интериор. Винаги съм се възхищавал на работата на уличните фотографи, като например тази на моя колега визионер Thomas Leuthard. През първите часове в Ню Йорк ме връхлетя вълна от вдъхновение, каквото почти никога не бях изпитвал.Този град притежава невероятна енергия и аз откривах обекти на всеки ъгъл: статични обекти, но също така ситуации, в които просто трябва да действам бързо.

В такива случаи е много важно да имаш оборудване, което да ти позволява едновременно бърза реакция и фокус върху ситуацията. Необичайните перспективи се овладяват брилянтно с помощта на сгъваемия дисплей. В известен смисъл се почувствах един от „тях“ – уличен фотограф на лов за снимки.

Първият ден беше дъждовен както по прогноза. Докато жена ми услужливо чакаше насред поройния дъжд, който се лееше на Таймс скуеър, на отчайващо дълга опашка, за да се сдобие с билети за вечерния мюзикъл, аз се разходих из близките улички, за да направя някоя и друга снимка. Най-накрая открих смисъла на фотографското яке, смисъл, който ми беше убегнал във Флорида. OM-D E-M1 Mark II бе изложен на продължителен дъжд, а аз знаех колко надеждно е това оборудване.

Последният ден ни изпрати със слънце и се насладихме на колоезденето в Сентрал парк. Отново си дадох сметка какъв удивителен стабилизатор на изображенията предлага тази система. Междувременно непрекъснато записвах видеоклипове. Снимах дори клипове от велосипеда – почти не е за вярване какво може да се постигне с 5-осевия стабилизатор.

Имах шанса да овладея различни снимачни ситуации през целия уикенд – като се започне с улична фотография в околностите на 5-о авеню и метрото, та до класически туристически обекти, като Мемориала Ground Zero и Световен търговски център 1, както и нощната панорама на Манхатън от Бруклинския мост. E-M1 Mark II и Zuiko 12-40 PRO се представиха отлично и бяха мои идеални спътници. На следващото си пътуване бих искал да взема 12-100 PRO, за да мога в определени ситуации да се приближа повече и да заснема детайлите, например при Световен търговски център 1 или при портрети на хора. 

Автор и фотограф: Alexander Hahn

Галерия

Всички изображения са заснети със следното оборудване